21/7/10

Castanyer de Sant Miquel

Nom comú: Castanyer
Nom científic: Castanea sativa
Municipi: Sant Feliu de Pallerols
Ubicació: Seguim l'itinerari 23 del PNZVG que comença a Sant Feliu de Pallerols i arriba a la Font Grossa  passant per la Font de la Fàbrega i el Molí Nou. Un cop a la Font Grossa creuem el torrent de la Feixassa i uns 50 metres més endavant, a la dreta, trobarem el castanyer de Sant Miquel.
Observacions: El castanyer està en la darrera fase de la seva vida. El tronc principal ja quasi mort, està voltat d'alguns plançons. Segurament el seu entorn estava net per facilitar la recol·lecció de les castanyes. Actualment està voltat de faigs, trèmols, roures, etc. que poc a poc el van ofegant.  El  terme de Sant Feliu de Pallerols no és país de castanyers, ja que prefereixen els terrenys silicis.  N'hi ha alguns de grossos isolats i unes petites clapades al ras i als volcans de Can Tià, Fontpobra i el Traiter, ja que la terra volcànica sí els agrada.
Història: És dels anomenats "de Sant Miquel", pel fet d'arribar el fruit a finals de setembre. És un castanyer de llei, o sigui nascut de llavor, que són els del fruit més dolç. Els altres, de perxada, broten un cop tallats els de llei. Aquests darrers fan moltes perxes, llargues i primes, ideals per l'explotació de la fusta, de la qual, sobretot antigament se'n feien rodells de botes; el seu fruit és amargant. Les castanyes es poden menjar torrades o bullides, també s'assecaven per fer "platillo", i es poden guardar uns mesos enterrades en sorra seca.
Font d'informació: Joan Blanch, membre del Centre Excursionista d'Olot (CEO).
Publicació: "Els nostres arbres" de M. Amargant i R. Cros (1995-1996-1997-1998)

Fotografia de Joan Blanch

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada