20/7/10

Roure de la Creu

Nom comú: Roure martinenc
Nom científic: Quercus pubescens
Perímetre:2,41m (2016)
Alçada: La seva alçada no s’ha pogut determinar per manca de perspectiva dins el bosc ja que estava fora embardissat.
Municipi: Beuda
Ubicació: El roure es troba a uns 400 metres abans d'arribar a la casa de l'Espinau seguint l'actual carretera que uneix Beuda amb Lliurona. Aquesta carretera va ser oberta fa uns 23 anys pel nou propietari de l'Espinau ja que aquest només podia arribar al mas pel costat de Lliurona. L'obertura d'aquesta carretera va permetre accedir més directament al sector de Beuda i Besalú, tot i que va comportar la pèrdua d'alguns dels trams del camí antic.
Des del desviament que porta al Mas de l'Espinau i en direcció a Lliurona, a mà esquerra trobarem un replà on s'intueix l'inici d'un corriol que transcorre paral·lel a la carretera però per sota. A l'alçada d'un roure important que es troba al costat de la carretera (Perímetre=2,54m), continuem uns 100m endavant pel corriol. A mà esquerra trobarem un altre roure i uns pocs metres endavant a mà dreta trobarem el roure de la creu. Actualment una mica embardissat.
Observacions: El roure presenta un estat força precari amb una gran branca esqueixada potser per l’impacte d’un llamp. Encara es pot intuir la cicatriu de la creu a l’escorça. La singularitat d’aquest arbre es deu al fet històric associat.
Història: El roure és gros i està isolat al mig d'un espès alzinar més menut. La creu es clavà a principis dels anys quaranta, en memòria d'un jove mort de forma ben inesperada prop de l'arbre el 13 de setembre de 1942. Un mal llamp el va tocar de ple. El noi era en Feliu Costa Barnadas de 22 anys, nascut a l'Ermadà de Lliurona l'any 1920 i conegut també pel Mut de l'Espinau perquè era sord i mut de naixement. Amb el pas dels anys l'escorça del roure ha engolit la creu i actualment es pot observar la cicatriu cruciforme a l'escorça.
Font d'informació: Josep Vilar i Vergés, agent rural, i Xavier Oliver, tècnic del PNZVG, 
 Franz Rosenow (fill de l'actual propietari), Ajuntament de Beuda.
Butlletí del CEO Nº 125. Octubre de 1997.
Clicar al damunt de la fotografia per veure el text a una mida més gran

 
Autor de les fotografies: Gemma Duran
Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada