22/1/16

Xiprers del cementiri de Tortellà

Nom comú: Xiprer
Nom científic: Cupressus sempervirens.
Municipi: Tortellà.
Localitat: Cementiri de Tortellà.
Ubicació: El cementiri es troba a Tortellà, a l'inici de la carretera de Sales de Llierca. Els sis xiprers conformen una solemne entrada al recinte amb tres arbres a banda i banda del carrer principal.

*Xiprer I: És el primer que es troba en entrar al cementiri a la filera de l’esquerra.
Perímetre: 2.20m
Alçada: 11 m aproximadament.

*Xiprer II: És el segon que es troba en entrar al cementiri a la filera de l’esquerra.
Perímetre: 2.30m
Alçada: 13m aproximadament.

*Xiprer III: És el tercer que es troba en entrar al cementiri a la filera de l’esquerra.
Perímetre: 2.40m
Alçada: 14m aproximadament

*Xiprer IV: És el primer que es troba en entrar al cementiri a la filera de la dreta. 
L'últim metre de la capçada i una branca estan secs.
Perímetre: 1.43m
Alçada: 12m aproximadament

*Xiprer V: És el segon que es troba en entrar al cementiri a la filera de la dreta.
Perímetre: 1.80m
Alçada: 12m aproximadament

*Xiprer VI: És el tercer que es troba en entrar al cementiri a la filera de la dreta. Aquest arbre té un costat amb la brancada seca.
Perímetre: 2.05m
Alçada:. 13m aproximadament.

Observacions: Existeixen dues varietats de xiprers, els de branques esteses com el cedre o el pi (Cupressus semprevirens f. sempervirens o f.horizontalis) i els de forma piramidal, de columna (Cupressus sempervirens f. pyramidalis o f.stricta). En el cementiri de Tortellà hi ha sis exemplars amb la típica forma d’agulla.

Història: En el cementiri s’havien plantat xiprers de les dues varietats i alguns de forma oberta van caure sobre els nínxols en un temporal dels anys 50. Per aixó, es va decidir treure tots els arbres de capçada oberta i només es van deixar els de forma d’agulla. Amb la fusta dels xiprers tallats es va aprofitar per fer els bancs actuals de l’esglèsia de Santa Maria de Tortellà. Als anys 80 també es van fer algunes reformes.
Santi Soler, historiador de Tortellà, va explicar que el cementiri actual es va construir al 1863. En aquells anys, a Tortellà hi vivien unes 1600 persones i l’antic cementiri, adosat al costat de l’esglèsia de Santa Maria, al bell mig del poble, s’havia quedat petit. Per aixó i també per haver de complir amb les lleis de l’època que obligàven a retirar els cementiris de dins dels nuclis urbans, l’ajuntament va comprar al 1862 la finca de l’Olivet d’en Carlot a les afores del poble i en va construir l’actual cementiri. Aquest emplaçament ha donat lloc a una expressió irònica entre els vilatants: Ja ens trobarem a l’Olivet d’en Carlot! Fent referència a que es retrobaran al cementiri, en morir. 

Amb la data de construcción del cementiri del 1863, s’estima que els xiprers actuals tenen uns 153 anys. 
Font d'informació: Félix Valero (Regidor de l'Àrea de Medi Ambient i Terrritori de l'Ajuntament de Tortellà), Santi Soler (historiador de Tortellà) i participants fotografiats al costat dels arbres: Laura, Blai, Arnau, Marga, Montse, Alba, Marta i Just.



 Xiprer I
 Xiprer II
Xiprer III
 Xiprer IV
 Xiprer V
 Xiprer VI
Entrada al cementiri amb els 6 xiprers

Autor de les fotografies : Gemma Duran

TOSCA Serveis Ambientals d’Educació i Turisme.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada