2/2/16

Roure de la sort

Nom comú: Roure martinenc
Nom científic: Quercus pubescens
Perímetre: 3 m

Alçada: 4 m (alçada actual però està escapçat per un cop de tramuntana)
Municipi: Albanyà
Ubicació: Des de Falgars de Beuda, seguir direcció el coll de Joncanat per desviar-se al camí d'accés a la Mare de Déu del Mont. Prop del coll de Finestrelles, a l’esquerre del camí.


Història: Segons explica J. Amades, les fadrines hi tiraven pedres i la que aconseguia que restés a l’enforcadura quedava convençuda que trobaria casador i es maridaria abans d’un any (Folklore decatalunya, Costums i creences. Barcelona-1980, p. 247).

Es comenta que té aquest nom perquè antigament hi havia la creença que, tirant una pedra a la soca mentre es pensava un desig, aquest es complia. També s'explica que els nens amb problemes de parla que passaven per entre les branques aconseguien una dicció de la parla correcta.

Observacions:El roure està força malmès per un cop de tramuntana que el va esqueixar. Encara en queda una branca viva. S'hi poden observar molts forats a la soca fet que indica que dóna refugi i aliment a molta fauna.


Font d'informació: Gerard Tubert i Zaida Picart.
El roure es citat al mapa alpina de l'Alta Garrotxa.
La ruta de la Feixina de 2016 organitzada per l'Ajuntament de Beuda ha passat pel costat d'aquest roure i altres arbres singulars de la zona ( roure socablanc, aulina de les 3 branques, faig gros, aulina reclamadora).



 
 
 Fotografia de Gerard Tubert i Zaida Picart

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada