26/7/16

Perer del trencant dels Saiols

Nom comú: Pericoter, perer.
Nom científic: Pyrus communis
Perímetre: 2,05 m 
Alçada: 19m.
Municipi: Sant Feliu de Pallerols
Localitat: Sant Iscle de Colltort
Ubicació: A la carretera de Sant Iscle de Colltort, a l'altura del trencant de la casa del Saiols, a mà esquerra, al mig d'un camp.
Observacions:Amb una soca clivellada i velleruca, que en molts punt es desprèn, deixant veure gran quantitat de formigues i altres paràsits, denota que és molt vell: pot rondar fàcilment els 150 anys. Les peres es poden menjar fresques, bullides amb sucre o guisades, (ànec amb peres), se serven durant mesos en estances apropiades sobre fusta o una saca. Fins temps recents (qui de més de 40 anys no recorda Sant marc i altres indrets com un gran verger?), quantitat de fruiters: perers, nesplers, pomeres, cirerers, figueres, pruners, presseguers, etc., poblaven els marges de les nostres feixes, horts i camps. Dissortadament, havent-se abandonat masies i conreus, pràcticament la totalitat s'han assecat i mort. Avui dia la moda és demanar fruita d'altres varietats amb molta presència visual, però ni de bon tros amb el gust de les espècies del país. Cal felicitar el pagès que mena el camp on es troba aquest perer, ja que sincerament li fa més nosa que servei i la gran majoria l'hauria tallat i llestos. Aquesta varietat de perer és coneguda per la gent local com a pericoter i els seus fruits són unes peres petites semblants a les peres de santjoan.
Font d'informació: Miquel Amargant i Ramon Cros. Autors de la publicació "Els nostres arbres" Sant Feliu de Pallerols (Vall d'Hostoles) Anys 1995, 1996, 1997 i 1998.
Fotografia extreta de la publicació "Els nostres arbres",
 de Miquel Amargant i Ramon Cros, de finals dels anys 90.
Autor de les fotografies 2016: Gemma Duran
TOSCA, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada