13/4/10

Teix de Gitarriu


Nom comú: Teix
Espècie: Taxus baccata
Municipi: Es troba dins del terme municipal de Sales de Llierca
Ubicació:Arribant al coll d'Alp, cal anar cap al coll de Sa Basseta i d'aquí endinsar-se cap el bac. Un cop s'han creuat tres tarteres es localitza el teix. Des del coll de Sa Basseta es va marcar el camí amb petites fites. També es pot observar la marca del tall d'algunes branques en els arbres que es troben en el corriol per tal de poder deixar pas. El teix creix sobre una tartera i es pot veure que una de les branques va ser tallada temps ençà. 
Es coneix que a prop del teix hi passava un antic corriol que anava del coll de Faig al coll de Sa Basseta.
Història: En aquesta zona hi han moltes baumes i fa pensar que aquests petits corriols podien haver estat utilitzats per contrabandistes. A la zona es troben altres teixos de menor dimensions.
La fusta del teix ha estat molt aprofitada des de temps antic degut a la seva gran qualitat, resistència i flexibilitat. Es creu que tenia un significat místic i sagrat en cultes precristians, era una espècie molt apreciada i estudiada tant per les seves propietats curatives com verinoses. Actualment es coneix que conté una subtància anomenada taxina que s'utilitza en tractaments de quimioteràpia.
En moltes parts d'Europa, el teix es considera com un monument de la natura ja que és testimoni de boscos antics i són protegits i conservats.
Font d'informació: Tomàs Agüera

Fotografia de Tomàs Agüera


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada