21/4/10

Vell Teix de Riudaura

Nom comú: Teix
Espècie: Taxus baccata
Perímetre: 2,75 m
Alçada: 10 m
Edat estimada: 300 anys
Municipi: Riudaura. 
Ubicació: El teix es troba situat al carrer del Teix, cantonada amb la Plaça Puig Estela.
Observacions: Es tracta d'un exemplar mascle de doble tronc molt estimat per a moltes persones del poble que el recorden com un vell arbre solitari al mig de grans camps de conreu. Algunes d'aquestes persones expliquen que quan eren mainada els feia molta por estar a prop d'ell pel seu aspecte tenebrós i misteriós. Comenten que en aquest teix s'hi refugiaven molts animals i també, que es sentien cants de mussols durant les nits d'estiu.
Actualment l'arbre es troba al mig d'una recent zona urbanitzada i va ser justament, en el moment d'iniciar-se el nou plantejament urbanístic que el teix es va veure greument afectat fins al punt que l'empresa constructora el volia tallar per ser una molèstia en el traçat dels nous carrers i solars. Davant d'aquesta intenció, el poble es va organitzar per trobar recolzament en la defensa del seu teix i gràcies a que és un arbre protegit a Catalunya, van aconseguir aturar la constructora que va haver de construir un petit mur al voltant del teix per a preservar-lo.
Precisament, una de les persones amb qui es va contactar per protegir el teix va ser Antònia Caritat, doctora en biologia, que va publicar un escrit que porta per títol " El vell teix de Riudaura". Veure text adjunt.
Font d'informació: Teia Carrillo i Ajuntament de Riudaura, Sr. Agustí Pérez.

Fotografies d'Olga Colomina Puyuelo

Fotografia de TOSCA. 21/12/2015.


Escrit d'Antònia Caritat, doctora en biologia. Medi Ambient.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada