12/7/10

Plàtans del Firal de Sant Feliu de Pallerols

Nom comú: Plàtan
Nom científic: Platanus hispanica
Perímetre: De l'arbre més gruixut: 1,94 m
Alçada: De l'arbre més gruixut: 6,26 m
Edat: 102 anys
Municipi: Sant Feliu de Pallerols
Ubicació: Els arbres es troben a la plaça del Firal
Observacions: Els arbres han estat podats per tal de poder entrellaçar les seves branques i garantir una bona ombra durant els calorosos mesos d'estiu.
Història: Els plàtans van ser plantats l'any 1908 en  motiu de la Festa de l'Arbre. El mestre de l'escola d'aquella època, el Sr. Joaquim Sans Quintana, va motivar als alumnes de l'escola perquè plantessin els arbres. Cada arbre va ser plantat per 2 alumnes dels darrers cursos i 2 alumnes dels primers cursos, per tal que entre ells s'ajudessin.  El mestre tenia una mentalitat molt oberta per l'època i va promoure la recopil·lació de tradicions populars de la zona.
Tal i com explica Martí Boada en el seu llibre Rafael Puig i Valls (1845-1920), la Festa de l'Arbre es va importar a Catalunya, des de Nebraska, als Estats Units, on es celebrava des de 1872 amb el nom de l'Arbor day. Una de les teories és que va ser el tarragoní Puig i Valls qui va conèixer la iniciativa quan va visitar els EUA el 1893. Definitivament ell va llençar la idea el 1898 en un article publicat a La Vanguardia.  I l'any següent ja es va celebrar la primera festa de l'arbre a Barcelona. La iniciativa va tenir un ampli ressò i ràpidament es va extendre per la resta de l'Estat Espanyol i per França.
Font d'informació: Sr. Tomàs Sans, el seu pare va ser alumne del mestre Joaquim Sans i va participar en la plantació d'uns dels arbres del Firal.
Blog: http://antropologiaimes.blogspot.com - "Apunts sobre l’inici de la festa de l’arbre”, TDB, núm. 4, 5 i 7, 2004. Autor: Jordi Suñé Morales.

  Plàtans del Firal de Sant Feliu de Pallerols
Fotografies de Tèia Boada

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada