10/10/10

Arços de la Salut

Nom comú: arç blanc, cirerer de pastor, espinalb, espí blanc.
Nom científic: Crataegus monogyna
Perímetre del més gros: 0,84m
Alçada del més gros: 13m (ambdues mesures són de l’any 1998)
Municipi: Sant Feliu de Pallerols
Ubicació: A uns 100-150 metres sortint del Santuari de la Salut per la carretera que porta al Prat dels Alemanys, al pendent de la part dreta.
Història: La primavera del 97 vam trobar l'exemplar més gros arrencat de soca-rel amb alguns faigs centenaris a conseqüència d'una gran ponentada el 22 de novembre. Just abans hi havia hagut una setmana de fortes pluges, que varen contribuir a fer la gran destrossa d'arbres a tota la costa de la Salut, especialment al coll d'Uria, on va arrencar roures més grossos i l'aulina del final del prat. L'arç en qüestió es bifurcava als 40 cm del terra, fent la bessa més gruixuda 0,92 m de perímetre.
Observacions: Magnifica clapada formada per una desena d'exemplars, tots ells de gran mida, enmig de faigs i beços de gran port. El millor temps per visitar-los és el maig quant estan florits. Tenen les fulles retallades i recorden a primer cop d'ull les del julivert. El seu fruit vermellós, dolç i comestible, és de la mida d'un pèsol (cireretes de pastor). La fusta és dura i compacta. Mesures de l'actual exemplar més gran
Font d'informació: Miquel Amargant i Ramon Cros, autors de la publicació "Els Nostres Arbres". Sant Feliu de Pallerols. (Vall d'Hostoles). Anys 1995-1996-1997-1998.

                                  Fotografia extreta de la publicació "Els Nostre Arbres".

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada