10/12/10

Roureda monumental de roure pènol del Parc Nou

Nom comú: Roure pènol
Nom científic: Quercus robur
Perímetres:
Roure I: 4,33m, Roure II: 4,53 m, Roure III: 3,43m, Roure IV: 3,90 m, Roure V: mort per l’impacte d’un llamp.
Municipi: Olot
Ubicació: Els cinc roures es troben dins la roureda monumental del Parc Nou d’Olot, al sud-est del parc.
Observacions: L'Arbreda monumental, declarada l’any 1990 per la Generalitat de Catalunya, està formada per majestuosos roures pènols de més de 250 anys i 20 metres d'alçada, acompanyats per boixos i grèvols que assoleixen port arbori. La roureda de roure pènol constitueix la vegetació potencial que ocuparia el pla d’Olot si no hi hagués intervingut l’home. Es tracta d’una roureda extremadament rara a la Catalunya sudpirinenca ja que és el bosc centreuropeu per excel·lència.
Protecció: Ordre 1990.02.08 (DOGC 1262, 1990.03.02)
Història: Al Parc Nou d'Olot, que s’obrí al públic el 30 de maig de 1943 com a parc municipal, hi ha una gran diversitat d'espècies vegetals. A part de la petita roureda natural de roure pènol, de gran interès botànic i ornamental, amb alguns exemplars força vells. També hi ha protegits boix (Buxus sempervirens) i grèvol (Ilex aquifolium) de grans dimensions, un d'ells de 0,91 m de volt de canó.
A més dels arbres, dins del recinte del Parc Nou existeixen avui una vintena d'espècies arbustives i herbàcies. La gran diversitat d’espècies vegetals existents al parc i la necessitat de preservar la roureda de roure pènol van portar a la creació del Jardí Botànic de Vegetació Natural Olotina l'any 1986.
Les nevades humides de Sant Esteve (2008.12.26) van provocar el trencament de moltes branques.
Font d’informació: Marissa Llongarriu, biòloga i conservadora del Museu dels Volcans, Secció de Ciències Naturals del Museu Comarcal de la Garrotxa.
Referències:
- Publicació del Museu dels volcans,1993.
- Arbres monumentals de Catalunya. 18 anys després de la primera protecció. Eduard Parés i Español. Servei de Parcs. Generalitat de Catalunya.


 Roure pènol I
 Roure pènol II
 Roure pènol III
 Roure pènol IV
 Roure  pènol V (mort per un llamp)
Fotografies de Xavier Bachero Pont

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada