23/6/11

Roureda monumental de Cuní


Nom comú: Roure pènol
Nom científic: Quercus robur
Perímetres:
Roure I. 2,90 m
Roure II: 3,31 m
Roure III: 3,11 m
Alçades (aproximades):
Roure I. 15,24 m
Roure II: 16,19 m
Roure III:  Al voltant dels 20 m
Municipi: Olot
Localitat: La Canya
Ubicació: La roureda de Cuní es troba al darrera del Mas Cuní, a prop de la depuradora d’Olot. Arribats a La Canya podem agafar el carrer Esperança que porta a l’esglesiola de l’Esperança i un cop allà continuar per la Via Verda, aquest tram es transitable amb vehicle, en direcció a Olot. La riera de Bianya ens queda a mà dreta. La roureda es troba a mà esquerra pocs metres enllà de l’església.
Observacions: La roureda de Cuní està catalogada com a rodal madur dins l’inventari de boscos madurs de la Garrotxa realitzat per Joan Montserrat i Antoni Agelet (2005). Es tracta d’un bosc amb roures pènols centenaris adevesat, és a dir que fou sobrepasturat fins fa uns 25 anys i també existia un aprofitament forestal amb reserva d’arbres vells pel bestiar. Actualment té un ús recreatiu. Aquesta massa boscana acull una gran biodiversitat d’espècies vegetals i animals (fauna cavernícola, ocells forestals, fauna invertebrada....)
La roureda de Cuní es localitza dins dels límits del PNZVG i creix sobre la colada de lava procedent del volcà de la Garrinada.
Font d’informació: Joan Montserrat i Xavier Oliver, tècnics del Parc Natural.
Publicació: Catàleg de boscos madurs de la comarca de la Garrotxa (Joan Montserrat i Antoni Agelet (2005)
Memòria: Revalorització i protecció dels boscos madurs de la Garrotxa (2008). AGNG, ICHN, Obra Social Fundació La Caixa. Coordinació: Joan Montserrat.
Publicació: Arbres Monumentals de Catalunya, 18 anys. Eduard Parés.

 Roureda de Cuní
Detall del substrat de la roureda de Cuní 
Colada de lava del volcà de la Garrinada

 Roure I

 Femella d'escanyapolls. Roureda Cuní. Juny 2011
Fotografies d'Anna Ros

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada