12/8/11

Avet pinsap de la Fàbrega

Nom comú: Avet pinsap
Nom científic: Abies pinsapo
Perímetre: 3 m (dades any 1998)
Alçada: 21m (dades any 1998)
Edat aproximada: 100 anys
Municipi: Sant Feliu de Pallerols
Ubicació: Als jardins de la casa de la Fàbrega.
Història: Va ser plantat a principis de segle XX, entre l'any 1910-1911, per Josep Vilallonga i Corominas, l'avi d'en Josep, l'actual propietari. Fa una quarentena d'anys i per coses de mainada, un tret d'escopeta el va escapçar, presentant per aquesta circumstància un aspecte ben diferent al que li correspondria. El fort temporal de neu i vent de l'any 1986, tampoc hi va arreglar res, ja que va fer malbé les branques del costat nord, i per si era prou, a més a més, va començar a podrir-se per la soca, tenint arran de terra algunes cavitats; però a pesar de tot, encara té un aspecte bell i ufanós. Els ocells han escampat les llavors pel seu entorn, havent-hi un gran nombre de petits en el bosc proper a la casa.
Observacions: De pinsaps grossos com aquest, segurament ja no se’n trobarien ni en el seu lloc d'origen, la Sierra de Grazalema, Sierra Bermeja i Serranía de Ronda (Sierra de las Nieves), entre els límits de les províncies de Cadis i Màlaga, ja que han estat sotmesos, durant segles a una intensa explotació, fins que no van ser declarades parc natural l'any 1984. Recordem que aquesta zona és la més plujosa d'Espanya, amb una mitjana anual de 2132 litres per m2 i té el privilegi de ser l'últim reducte del planeta d'aquesta espècie.
Font d'informació: Miquel Amargant i Ramon Cros, autors de la publicació "Els Nostres Arbres". Sant Feliu de Pallerols. (Vall d'Hostoles). Anys 1995-1996-1997-1998.

Autors: Miquel Amargant i Ramon Cros. 
Informació i fotografia extreta de la publicació 
"Els Nostre Arbres". Sant Feliu de Pallerols (Vall d'Hostoles). 
Anys 1995-1996-1997-1998. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada