9/12/15

Aulina Rodona o Aulina de la Torre


Nom comú: Alzina, aulina 
Nom científic: Quercus ilex 
Perímetre: 3,45 m 
Alçada: 14 m aproximadament 
Municipi: Mieres 
Ubicació: Des de l'ermita de Santa Maria del Freixe sortim, de pujada, pel camí rodat d'accés a l'ermita. Passarem per les runes de Ca l'Ermità i trenquem per la primera pista de terra que trobem a la dreta. Creuem el Joncaret, pugem lleugerament fins a una bifurcació de pistes. Anem cap a la dreta. Passem per les runes del Verdaguer. Passada la casa obviem a l'esquerra una pista que puja al collet de Bastarra. Ara baixem lleugerament, tot caminant entremig de feixes del quintar del Verdaguer. Anirem creuant diversos torrents i cairets. Obviem una embardissada pista de desforestar que, per la dreta, s'adreça cap a les runes de Ca l'Espardenya. Comencem a pujar. En creuar una quarta i petita torrentera, el camí es redreça més. Quan la pujada s'ha suavitzat, deixem a l'esquerra la ben visible bassa de Can Bac. Continuem caminant, ara quasi sense pujada. Quan el camí comença a baixar, cal trencar a l'esquerra i entrar a dins del bosc. Un fita ens indica el punt on s'inicia el corriol que hem de prendre. Pujarem serpentejant força per dins de l'aulinar, direcció llevant i atents a les fites de pedra ja que el camí es desdibuixa una mica. Sortim del bosc i arribem a un camí ample, netejat recentment pels caçadors, pel qual pujarem tota l'estona. Anirem guanyant alçada quasi sempre a prop del fil del caire de Can Bac. Quan el camí fa una curta baixadeta, deixem a l'esquerra l'arrencada d'un corriol de tornada. A partir d'aquest punt pugem més lleugerament. Un minut després, i a la dreta, trobem l'accés per anar a veure l'aulina Rodona o aulina de la Torre. 
Observacions: Bonic exemplar d'aulina, força castigada pel llamp, que resisteix valenta, tot i haver perdut algun brancam. 
Història: Segons la Carme del Verdaguer, l'aulina segueix dempeus perquè fa de terme de tres propietaris. Ja estava marcada per ser tallada, però, gràcies a no posar-se d'acord sobre a quin dels tres pertanyia, es va salvar de les destrals dels llenyataires. Per la forma de les branques, fa la sensació que havia estat arranjada per ser una aulina reclamadora, o sigui que s'utilitzava per caçar el tord o d'altres ocells pel sistema del reclam i les palletes untades de vesc, col·locades en unes petites obertures que es feien en el brancatges que, com una cortina, cobria tota la superfície de l'aulina. També s'anomena aulina de la Torre perquè durant els anys quaranta, quan aquests boscos estaven desforestats, des del Golf del Roses, es veia l'aulina com una petita torre. 
Font d’informació: Amics de la Serra de Finestres i de l’entorn de Mieres. Sortida Busquem Arbres amb Història 6 de desembre de 2015. 
Persones informadores: Pere del Puig, Carme del Verdaguer, Joan de la Rovira, Pere Pagès Solà, Joan Pontacq.

 
Fotografies de Anna Ros
Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada