19/1/16

Aulines del casal de Falgars

Nom comú: alzina, aulina
Nom científic: Quercus ilex
Municipi: Beuda
Localitat: Casal de Falgars
Ubicació:Pugem per la carretera en direcció a la Mare de Déu del Mont. Trobarem una pista que surt a la dreta que porta al casal de Falgars. Darrera de la masia trobem la capella de l'Anunciació. L’origen dels Falgars o Falgàs es remunta als començaments del segle XIII, i des d’aleshores sempre ha estat de la mateixa família.

*Aulina I: Es troba al costa de l'antiga casa del guarda
Perímetre:3,50 m Alçada:13 m aproximadament

*Aulina II: Aquesta aulina es troba molt propera a l'aulina III per sobre del marge esquerre de l'ermita- capellà de l'Anunciació.
Perímetre:2,80 m Alçada:11,70 m aproximadament

*Aulina III: Aquesta aulina es troba molt propera a l'aulina II per sobre del marge esquerre de l'ermita- capellà de l'Anunciació.
Perímetre:3,5 m Alçada:12 m aproximadament

*Aulina IV: Es troba just al marge esquerre sobre el camí davant l'era de la casa. Aquesta aulina presenta un tronc forçça recargolat. Probablement alguna de les seves branques es va utilitzar com a fusta o llenya i el tronc va anar adoptant una forma curiosa. La mesura del perímetre no és del tot fiable ja que presenta molts bonys.
Perímetre:4,10 m Alçada:11,75 m aproximadament

Observacions: El casal de Falgars està rodejat d'un alzinar on es troben els exemplars notables d'alzina. Sota les capçades d'aquestes alzines els bestiar (vaques, ovelles) s'amurriava (es protegia) del sol i calor. La fullaraca s'utilitzava com a jaç pel bestiar i un cop es retirava conjuntament amb els excrements s'utilitzava com a adob.

Entre aquestes 4 alzines es troba una cinquena, també de dimesions considerables, esqueixada pel vent.
Font d'informació: Quim Roure (veí de Beuda) , Gerard Tubert i Anna Vayreda (regidor i alcaldessa de l'Ajuntament de Beuda). 

 Aulina I
  Aulina II
 
  Aulina III
 
 
 Aulina IV
  Aulina tombada pel vent

Autor de les fotografies: Anna Ros
Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada