22/1/16

Teix de Ca l'Àngel

Nom comú: Teix
Nom científic: Taxus baccata.
Municipi: Tortellà.
Localitat: Ca l’Àngel.
Ubicació: Aquest bonic exemplar de teix es troba al jardí de Ca l’Àngel, una important casa del poble de Tortellà. Situada al carrer Vinyot. El teix rep aquest nom per l’escultura d’un àngel que hi ha al teulat d'una de les torres de la casa.
Perímetre: 2,74 m.
Alçada: 9m aproximadamente.
Diàmetre de la capçada: 11m aproximadamente.

Edat aproximada: 200 anys.
Història de la casa i del teix: En Santi Soler, historiador de Tortellà i propietari actual de la casa explica que ja al 1560, quan la plaça del poble era un prat, en aquest emplaçament hi havia una cabana i horts i que, amb el pas del temps es va anar construint la primera casa. Un dels propietaris importants va ser en Joan Simon i Arbat, originari de les Planes d’Hostoles que va comprar la casa al s.XVIII i a la part de dalt del jardí hi va construir una fàbrica d'indianes, de mitges i mitjons. Anys després, la casa va ser heretada pel seu fill, que en tenir el mateix nom que el seu pare, era coneguda amb el nom de can Joan Petit. Se sap que a mitjans del s.XIX es va arreglar el jardí i s'estima que el teix va ser plantat en aquelles dates.
El propietari actual té una fotografia d’un quadre del 1902 on s’identifica perfectamente el teix. Per aixó, es calcula que l’edat d’aquest exemplar deu ser d’uns 200 anys. La gran bellesa d'aquest jardí va fer que moltes entitats garrotxines el triessin per a fer-se fotografies de grup. Es tenen documentades fotografies de la Cobla la Principal d’Olot, dels grups d’alumnes de l’escola de Tortellà, de casaments i altres celebracions, etc. 
Font d'informació: Santi Soler (propietari del teix i historiador de Tortellà)


 Autor de les fotografies: Gemma Duran
TOSCA, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada