23/4/16

Fajos de les Escletxes de l'Euga o de les Clapisses

Nom comú: Faig
Nom científic: Fagus sylvatica
Perímetre:2,73 m
Alçada: 26,75 m
Municipi: La Vall d'en Bas
Localitat: Escletxes de l'Euga o de les Clapisses
Ubicació: Per l’esquerra dels Plans de la Correjada, retornant des de la Masia de la Freixeneda, trobarem una pista oberta per desemboscar i que pujant en forta pendent s'endinsa cap a la fageda per trobar les escletxes. Les escletxes són difícils de trobar doncs no es veuen a cop d’ull. Cal endinsar-se uns 100 m. a la dreta de la pista dins la fageda. Un cop dins les esquerdes es continua pel traçat que es pot anar seguint fins trobar a la sortida unes senyals grogues que condueixen fins a la barraca forestal de fusta.
http://fermuntanya.blogspot.com.es/2008/11/escletxes-de-leuga-o-les-clapisses.html
Història: L'origen de les escletxes es deu per la inclinació i el trencament (diàclasis) de les capes de gresos i margues a causa dels plegaments que hi hagueren a la zona durant la formació dels Pirineus fa uns 40 milions d'anys a causa del xoc de dues grans plaques tectòniques ( l'africana i l'europea). Alhora la inclinació de les capes provoca que l'estrat de gresos llisqui per damunt de les margues i separi els blocs i origini cavitats i balmes entre ells. Les laminacions que es poden veure en l'interior de la roca es deu a la sedimentació de les sorres a la platja. En aquest context es van sedimentar les roques que formen les escletxes i totes les serres que envolten la Vall d'en Bas. ( Text tret de la revista Puigsacalm – nº 97 )
Observacions: Aquest faig creix sobre la paret de l'escletxa sobre un substrat completament rocós. A la zona trobarem altres fajos amb formes molt extranyes que creixen entre les esquerdes adaptant-se al terreny.
Font d'informació: Xavier Bachero Pont.

 
 Faig I
  Faig II
  Faig III
 
Escletxes de l'Euga o de les Clapisses

Fotografies d'Anna Ros Baró
Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada