21/6/16

Boixos del Bosc

Nom comú: Boix
Nom científic: Buxus sempervirens
Perímetres 2016: 66, 74, 75 i 94 cm.
Alçada 2016: 12 m. aproximadament
Municipi: Les Planes d’Hostoles
Localitat: Mas El Bosc

Ubicació: De la carretera de les Planes d'Hostoles a Les Encies, a mig camí a mà esquerra en surt una altre que porta al veïnat de Les Tres Creus. Cal anar fins al final de la vall i uns metres abans d'arribar a la casa del Bosc, trobarem els boixos entre la pista i el rec. 
Observacions: Són amb diferència, els més grossos de tota la Vall d'Hostoles; esplèndida mata formada per uns pocs exemplars que ha aconseguit arribar fins avui, gràcies a l'estima dels propietaris al llarg de nombrosos anys i poden tenir 200, 300 o potser 500 anys?. Pot semblar una exageració dir 500 anys, però al poble de Montseny (Vallès Oriental), al costat de l'església n'hi ha un, que el gran botànic Pius Font i Quer, li va calcular una edat de 480 anys. Els boixos poden arribar a viure 600 anys, de creixement molt lent i a causa de la intensa explotació a què són sotmesos, generalment els trobem en estat arbustiu, però aquests són autèntics arbres. Els exemplars més grossos que tenim a prop nostre, són els del Parc Nou d'Olot, els de la font de Vilavella i els del Colomer d'Amer. Però la boixeda més espectacular i gran de Catalunya és la de Valielles de Busa (Solsonès), un autèntic bosc format per dotzenes d'exemplars més que centenaris i que un cop més, gràcies a l'estima dels propietaris, generació darrera generació, l'han conservat fins els nostres dies.

Font d'informació: Miquel Amargant i Ramon Cros. Autors de la publicació "Els nostres arbres" Sant Feliu de Pallerols (Vall d'Hostoles) Anys 1995, 1996, 1997 i 1998. 



Autor de les fotografies: Gemma Duran
TOSCA, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme, sl.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada