11/10/16

Roures de Can Planes

Nom comú: Roure martinenc
Nom científic: Quercus pubescens 

Perímetre: Roure I: 4,95m (1991) - 4 m (2016) , Roure II:3,65m (1991) - 3,55 m (2016)
Alçada: Roure I: 17,5 m, Roure II: 18 m

Capçada: Roure II: 24,9 m 
Protecció: Ordre 1991.04.19 (DOGC 1440, 1991.05.08)
Municipi: Vall de Bianya
Localitat: Castellar de la Muntanya. Can Planes
Ubicació: Des de Castellfollit de la Roca agafem la carretera GIV-5221. Al km 1,5 agafem la carretera en direcció Sant Pau de Segúries que travessa la Vall del Bac. Al cap d'uns 6 km camí a l'esquerra. A 50m, trencall a l'esquerra fins a Can Planes. Can Planes es troba al bell mig de la Vall de Bac, un lloc idíl·lic per a relaxar-se i gaudir de la majestuosa tranquil·litat. 
Història: Segons l'actual masover, Sr. Juan Vañó, sembla que els roures podrien tenir la mateixa edat que els roures del Rei d'Hortmoier. 
Actualment , des de Can Planes, s'ha iniciat el projecte " Que no es perdi la llavor", que té com a objectiu recollir els aglans d'aquests arbres centenaris i grans productors de llavor per reforestar i garantir la seva herència.


Projecte de Juan Vañó, masover de Can Planes

Observacions: El Roure I és a 15 m NNW de la masia. Té el tronc més gruixut i unes arrels espectaculars, damunt d'un marge de 20 metres sobre la riera de Carrera. Es troba a uns 30 m del roure II. El Roure II es troba al costat W de la masia. A partir d'uns 2 m d'alçada sobren 4 grans branques. Presenta les arrels molt descalçades, fet que podria perjudicar la supervivència de l'arbre.
Font d'informació: Juan Vañó, masover de Can Planes, Gemma Duran i Anna Ros (TOSCA, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme).
Eduard Parés, Servei de Parcs de la Generalitat de Catalunya. Informació de la publicació: Arbres monumentals de Catalunya, 18 anys des de la primera protecció.

Més informació

 Roure I de Can Planes
 Roure II de Can Planes
 Vista general dels Roures I i II de Can Planes

Autor de les fotografies: Anna Ros
Tosca, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada