29/7/10

Aulines dels Escarnits


Nom comú: Aulina, alzina.
Nom científic: Quercus ilex
Perímetres 1998: aulina I: 4.02m, aulina II: 3.60m i aulina III: 3.10m.
Perímetres 2016: aulina I: 4.30m, aulina II: morta i aulina III: 3.20m.
Municipi: Sant Feliu de Pallerols
Ubicació: Per sota i al costat de l'era de la casa dels Escarnits, seguint el camí planer que s'endinsa al bosc.
Observacions: La més grossa és l'aulina més gruixuda de la Vall d'Hostoles. Està bastant deteriorada, però abans del 1998 havia fet una important rebrotada. De les altres dues que es trobaven a sota de l'era al 1998, només en resta al 2016, la tercera i que junt, amb altres de mida més petita formen un bon conjunt. L'atapeïment en dificulta la visió, i el fet que siguin arrelades en marges, fa difícil que es pugui prendre la mesura exacta. Aquesta clapada junt amb els roures de la veïna Casanova, formen un conjunt únic a la Vall d'Hostoles i segurament en pocs llocs en trobaríem un de semblant.
Història: L'aulina és l'espècie més estesa al nostre municipi, pràcticament totes les cases de pagès en tenen una, o més d'una de grossa al seu voltant; una de les finalitats és la d'esmorteir el vent perquè no toqui directament a la casa. La fusta és duríssima, l'home l'emprava per fer carretes i carbó i actualment encara se'n fan mànecs d'eina, o es crema directament en llars, estufes o calderes. De l'escorça se n'obtenia el taní, d'interès en adoberia i aigua per a rentar ferides; de la fullaraca, jaç per el bestiar i posteriorment fems per els camps; del seu fruit, la gla, menjar pels conills, xais, porcs, etc. Aquests arbres poden assolir 1000 anys de vida.
Fonts d'informació: Miquel Amargant i Ramon Cros, autors de la publicació "Els Nostres Arbres" de Sant Feliu de Pallerols. Anys 1995-1996-1997-1998


                                               
Fotografia de l'aulina I. 1998
Fotografia de les aulines II i III (més allunyada) al 1998.
Ambdues fotografies s'han extret de la citada publicació.

                                                           Fotografia de l'aulina I. 2016
Fotografia de l'aulina III. 2016
Autor de les fotografies 2016: Gemma Duran
TOSCA, Serveis Ambientals d'Edicació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada