30/7/10

Roure de la Bonaventura


Nom comú: Roure martinenc
Nom científic: Quercus pubescens
Perímetre: 3,88 m (1998) i 4,10m (2016)
Capçada: 29 m (1998)
Municipi: Sant Feliu de Pallerols
Ubicació: Al bosc del Contaller, a l'esquerra del camí que porta a la casa, al final del pla just abans d'entrar en l'engorjat.
Observacions: És un d'aquells arbres que vist de prop, impressiona. Exemplar ja molt vell, pot rondar els 500 anys. Amb tants anys de vida ha passat moltes vicissituds, des de caure dues de les seves quatre branques principals, a servir de cau de diversos animals i fins i tot haver acollit fa una quarantena  d'anys un gran eixam d'abelles en el seu interior. El seu estat és precari, segurament castigat pels llamps i ventades posteriors. L'interior és buit i cremat, potser perquè s'hi va fer foc per foragitar un eixam o algun animal del cau. És com un gegant amb peus de fang: el dia menys pensat una forta ventada el farà caure, tal com va passar amb els grans roures de l'Aguvert a les Medes als anys 80, o amb un dels tres exemplars d'Hortmoier. A prop seu n'hi ha un altre no tan gruixut, però respectable.
Font d'informació: Josep Serra i Frigola
Miquel Amargant i Ramon Cros, autors de la publicació "Els Nostre Arbres". Sant Feliu de Pallerols (Vall d'Hostoles). Anys 1995-1996-1997-1998. 

 Fotografia extreta del treball "Els Nostres Arbres"
de Miquel Amargant i Ramon Cros.1998
Fotografies de Gemma Duran.2016
TOSCA, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada