29/1/16

Alzina de Can Pau Clo

Nom comú: Alzina, aulina
Nom científic: Quercus ilex
Municipi: Tortellà.
Localitat: Can Pau Clo

Ubicació: L'alzina es troba dalt d'un marge, al costat de l'era i la cabana de la casa. Can Pau Clo és la segona casa que trobem al deixar la GIV-5232 en el km1 en direcció a Sta.Maria de Bellpuig i passar una primera casa que es diu can Corcoi.
Perímetre: 3.10m
Alçada: 11 m aproximadament.
Història: E
ls alumnes de cicle inicial i mitjà de l'escola de Tortellà del curs 1996 i 1997 van dedicar una poesia i una història a aquest bonic arbre. Els dos treballs es poden llegir en un cartell exposat a la base de l'arbre. 
La història diu així:
A mitjans del s.XVII en Pau Closa, pagès, teixidor i paraire es va establir a la vil·la de Tortellà. Buscava una casa on anar a viure i preguntant pel poble va trobar un terreny a les afores, que li varen semblar adequats per a construir-hi una masia. Amb esforç i molt treball es construí una hermosa casa pairal. La casa estava envoltada d'un bonic alzinar però amb cap alzina prou formosa per comparar-se amb aquella bonica casa.
Un dia els seus fills tot jugant per l'era van trobar una glà i la van enterrar sense adonar-se'n.
Va passar el temps i aquella glà va convertir-se en una hermosa alzina que donava ombra durant els dies calorosos de l'estiu als habitants de la casa.
Admirada per tothom va anar creixent i fent-se ufana fins a convertir-se en una de les alzines més belles i antigues de la nostra contrada. Avui en dia en honor dels primers habitants de la casa tothom la coneix com l'alzina de Can Pau Clo.
Font d'informació: Joaquim Buscà (propietari del mas) i Félix Valero (Regidor de l'Àrea de Medi Ambient i Territori de l'Ajuntament de Tortellà), Albert Serra, Restaurant la Creu de l'Arç.





Autor de les fotografies: Gemma Duran
TOSCA, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada