29/1/16

Alzines de les Saleres de Duran

Nom comú: Alzina, aulina
Nom científic: Quercus ilex
Municipi: Tortellà.
Localitat: Saleres de Duran
Ubicació: Es tracta d'un conjunt de 3 alzines, la més gran amb un perímetre de 3 m
 i una alçada de 13m aproximadament, que es troben en el camí ramader de Tortellà. Per arribar-hi cal deixar la GIV-5232, que passa pel nord de Tortellà, i anar en direcció a La Sínia. A continuació, cal anar recte i agafar el camí de l'esquerra que porta a Can Duran. Un cop passat aquest mas, cal seguir recte i prendre el camí de l'esquerra que entra al bosc i a pocs metres, trobem les alzines que ens envolten amb una bonica i fresca ombra.  
Història: 
L'alzina de 3m de perímetre és la tercera i més gran que veiem a l'esquerra del camí. Un veí del poble comenta que aquesta era l'alzina on antigament els pastors hi guardaven la sal per donar al bestiar. Sembla ser que la sal s'emmagatzemava en la cavitat que presenta a la base del tronc i que es tapava amb una gran pedra per a conservar-la. És per això que aquest indret rep el nom de les Saleres de Duran.

Els avis del poble expliquen que en aquest punt del camí ramader, els pastors hi feien parada amb els ramats per aprofitar les ombres i així passar millor les hores de més calor en els dies de transhumància. Aquest camí pertany al camí ramader de l'Empordà o de Marina el qual era la via de comunicació entre l'Alt Empordà i el
 Pirineu. Els pastors pujaven per accedir a les verdes pastures al Pirineu pels volts de la festivitat de sant Joan i baixaven cap a l'Empordà a finals d'estiu, pels volts de la festivitat de st.Miquel, abans que arribessin les primeres glaçades. Es té referència de pastors que baixaven per Toralles, Puig Gavarrós, Palomeres, Plansesolles, Tortellà fins a Besalú. 
Sobre aquest camí ramader existeix documentació que parla que a l'edat mitjana, el baró de Sales arrendava el camí a un pagès el qual s'encarregava de cobrar un import als pastors que hi passaven i que, en cas de no tenir permís, s'havia arribat a empenyorar el ramat. 
Font d'informació: Félix Valero (Regidor de l'Àrea de Medi Ambient i Territori de l'Ajuntament de Tortellà) i Santi Soler (historiador de Tortellà)



 Autor de les fotografies: Gemma Duran
TOSCA, Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada