8/2/16

Lledoner de les Carreteries

Nom comú: Lledoner
Nom científic: Celtis australis
Perímetre: 3,20 m

Alçada: 12,56
Municipi: Sant Ferriol
Localitat: Casa Eudald
Ubicació:  Afagant la carretera que porta a Besalú des de Banyoles , és la casa que queda a la dreta passat el riu Junyell. El lledoner es troba just al marge del camp davant la casa. La primera casa que trobem tocant a la carretera és el Mas Carreteries que antigament eren les escoles de Juinyà. La casa del darrera és Casa Eudald on es localitza el lledoner.
Observacions: El lledoner és un arbre de procedència oriental i introduït al nostre país per l'home. La fusta té una gran flexibilitat i per aquesta raó al mon rural es fa servir per fer forques i altres estris de pagès. Segons P.Font Quer, el seu fruit i les fulles tenen propietats astringents. S'ha fet servir per tractar els trastorns de la menstruació. Es considerava que la fusta del lledoner tenia propietats màgiques i els pastors en feien flautes. Segons la tradició, la música dels instruments fets amb aquests arbre,tenien la propietat d'espantar els llops.( http://www.xtec.cat/col-anunciata-cerdanyola/plantes/lledoner.htm). 

Font d'informació: Albert Fàbrega (Alcalde de l'Ajuntament de Sant Ferriol), Quim Roure, veí de Besalú.
Més informació: Publicació: Arbres monumentals de Catalunya, 18 anys ( Eduard Parés, Serveis de Parcs de la Generalitat de Catalunya).


 
 
Autor de les fotografies: Anna Ros Baró
Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada